Finesselande

finesselande_enigma_epEnigma
download-ep

hiphop / urban

Finesselande, een combinatie van de straatterm ‘finessen’ (iemand oplichten) en Nesselande, is het nieuwste project van rapper Aimé Cain also known as Cinna Couturier, Frasier La Flare of Dancehall Washington. Onlangs bracht hij in eigen beheer de tien tracks tellende ep Enigma uit.

Aimé Cain zegt zelf dat zijn muziek “een beetje vreemd, maar wel lekker” is en dat moet ondergetekende ook beamen. Veel dikke 808 trap-beats met r&b-achtige refreintjes en raps die letterlijk van de hak op de tak springen. Deze stijl is heel erg van deze tijd en Finesselande gaat lekker mee in de flow van acts die vergelijkbare muziek maken in Nederland. Voor deze plaat werkte Aimé Cain samen met de upcoming talent Rick Hakkers, die de volledige plaat produceerde.

http://www.youtube.com/watch?v=qzE_idJMz4c

Een track die er bovenuit springt is de openingstrack Water met Jan OVD, die destijds meteen ook als eerste single van de ep is uitgebracht.

Paar puntjes van kritiek: het gehele tempo van de plaat ligt nogal laag, dus de aandachtsspanne van de luisteraar wordt behoorlijk op de proef gesteld. De zangstukjes zorgen voor de nodige afwisseling, maar kwalitatief kan de zang wel beter. Zelfs met autotune valt niet alles te fiksen. De soort nonchalance waarmee Cain rapt en zingt is over het algemeen grappig, maar begint na een tijdje toch wel wat te vervelen. Je begint bijna te twijfelen of hij het zelf nog wel leuk vindt om te doen.

Als je goed naar zijn teksten luistert (en een beetje op de hoogte bent van straattaal) dan hoor je dat-ie soms erg grappig uit de hoek komt, maar door het erg lage tempo en zijn nonchalante stemgebruik komt dat helaas niet altijd even goed naar voren. Wellicht dat hij de energie tijdens een live show beter kan overbrengen.

Meer weten over Finesselande? Bekijk zijn Facebookpagina en lees hier een interview met hem.

Conchitta Bottse

Anja Wessels

oneOne
cd-album / download-album
singer/songwriter / pop

Anja Wessels, waar kennen we die naam ook a weer van? Songfestivalfans kennen haar misschien van de voorselectie in 2004 waar ze tweede werd en jammer genoeg net niet ons land kon vertegenwoordigen.

Daarna heeft ze het nog ver geschopt in de talentenjacht X-factor. Al met al is de kans redelijk groot dat er een belletje gaat rinkelen bij de naam Anja Wessels.

Waar het in de talentenjachten vooral gaat om de vocale kunsten, hoor je op Anja’s debuutplaat One veel meer dan een goede stem alleen. In de talentenjachten heeft ze nooit kunnen laten horen dat ze ook boeiende maar vooral catchy popsongs kan schrijven. Gelukkig is deze plaat er nu!

Op haar website wordt haar band voorgesteld. Uitstekende muzikanten die zich stuk voor stuk al bewezen hebben in de muziekwereld. Door niet met alleen een vaste band te werken maar ook veel gastmuzikanten te vragen kan het zijn dat je hoort dat de muzikanten elkaar niet goed kennen. Hier is dat echter niet het geval. Wessels en producer/bassist Emanuel Platino hebben er zorg voor gedragen dat de band klinkt als één geheel.

Soms is het arrangement naar mijn mening wel wat groot. Wessels stem heeft niet zo veel poespas nodig. In het laatste nummer Be Strong vind ik het jammer dat het zo uitgebouwd wordt, met op een gegeven moment zelfs een soort Lion King-koor. Hoe knap het koortstuk en de verdere instrumentatie ook gearrangeerd zijn, het stukje met alleen gitaar en haar stem vind ik het mooist van de hele plaat.

Wat wel heel fijn is, is de afwisseling. We gaan van de rustige ballad Slave To You naar het funky Free. Afwisselend zonder onsamenhangend te zijn. De plaat heet dan ook niet voor niets One.

Dan nog een leuk weetje voor de Songfestivalliefhebbers, Heart Of Stone (uit 2004) staat er ook op met Berthil Busstra als toetsenkoning. Voor fans van poppy liedjes die een tikkie gelikt klinken maar heel goed in elkaar zitten, is dit het perfecte verjaardagscadeau!

Dit album is digitaal verkrijgbaar via Itunes en Spotify.
Meer weten over Anja Wessels? Bezoek haar website.

Sophie Reekers