Tourverslag: Book of Eli – Oktober Tour

book-of-eli1Op 8 oktober gingen wij de weg op voor onze tweede kastelentour. Onze tourmanager en vriend Rob, zei nog liefdevol waarschuwend: “Het wordt nooit meer zoals toen, daar moet je op voorbereid zijn.” En hij had gelijk. Maar hoewel het deze keer een grimmige light versie was van onze euforische Tour des Chateaux in juli, is de October Tour zeker niet minder theatraal gebleken. 

De eerste bestemming was Chateau Cortils. Een prachtig kasteel dat niet zo ver uit de buurt ligt van Chateau Dossin, waar we deze zomer onze muze Laura hebben ontmoet. Via haar hebben we Chateau Cortils ook leren kennen en ze zal dan ook aanwezig zijn bij het optreden. Die wetenschap maakte mij erg zenuwachtig, aangezien we het lied dat ik over haar schreef die avond ook ten gehore brengen.

We rijden het erf op en worden al snel begroet door een lieve kasteelhond. Onder het mom van even de benen strekken, krijgen we een rondleiding over het terrein, met als gevolg dit soort hilarische taferelen:

bookofeli2Op een gegeven moment kwamen we bij een grote schuur met stallen, waarin zich een luid babbelende troep ganzen bevond. Via een kleine trap kon je naar de tweede verdieping van de schuur, waar als een soort bizar sprookje, allemaal oude opgemaakte bedden stonden met nachtkastjes ernaast. Tot onze grote verbazing was het blijkbaar de bedoeling dat we hier met z’n allen zouden overnachten.

Hoe gezellig de ganzen ook waren en hoe romantisch het ook oogde, het was zelfs in mijn bontjas ijskoud en er was geen enkele warmtebron aanwezig. In principe stond je gewoon buiten. Na wat beleefd hosselen werden we uiteindelijk doorverwezen naar een alternatieve slaapplek. Een prachtig verwarmd aanbouw appartement, met panoramazicht op het herfstige landschap.

book-of-eli3Die avond speelden we een gespannen show. Mede doordat ik drie dagen voor vertrek mijn vinger had gebroken, waardoor ik op een rare geforceerde manier gitaar moest spelen. Gelukkig troffen we weer een warm en geboeid publiek, inclusief kasteelhond.

book-of-eli4Na een voor mij werkelijk slapeloze nacht, schuiven we aan bij het ontbijt en nemen de omgeving nog even in ons op (inclusief het nemen van de benodigde kasteelbandfoto).

book-of-eli5Dormaal
We nemen afscheid en rijden door naar Dormaal, waar we twee sets zullen spelen in een chique kleding boutique / koffietent. Op weg naar deze bestemming rijden we langs een bizarre hoeveelheid hoeren, die dorp na dorp in the middle of fucking nowhere als een soort realdolls in creepy ‘american themed’ etalages zitten. Eenmaal gearriveerd blijkt de gastvrouw een echte chique Belgische madam, die ons hartelijk de weg wijst en koffie voorzet. In een prachtig en gigantisch hoog houten pand, spelen we twee sets van 45 minuten. Tussen de kleding en het genadeloos harde gebrom van het koffiezet apparaat.

book-of-eli6Die avond staat er ook nog een huiskamerconcert op de planning, bij een vrouw die ons heeft gezien tijdens onze zomertour en zo gecharmeerd was dat ze ons bij haar thuis heeft uitgenodigd. We komen vermoeid aan bij een groot huis met een dik buffet en mogen gelijk ons bord vol laden. Met wat nieuwe brandstof in onze maag beginnen we aan onze derde show. Dit was ook meteen de beste van de tour. Het leek wel alsof we ons wilden wreken voor de twee eerdere, moeizame optredens. Vanaf de eerste noot was het aan en gaven we alles wat we nog hadden aan een huis vol muisstille Belgen.

We blijven niet slapen, dat doen we bij onze vrienden van Kasteel Nieuwenhoven in Sint-Truiden. We komen daar ’s nachts aan en houden nog een kaars verlichte, naar wierook riekende gin-tonic picknick bij een klein Maria-kapelletje langs het pikdonkere landschap.

book-of-eli7Na een uitgebreid ontbijt dat naadloos overliep in lunch, speelden we de laatste set in het café van Kasteel Nieuwenhoven en sloten daarmee weer een epische tour af. Later die maand zijn we weer een weekend naar België gegaan omdat we onder andere door de gemeente van Sint-Truiden werden geboekt voor een festival. To be continued dus!

Aileigh Awad

Blijf de avonturen van de band volgen Book of Eli op Facebook en check de website voor info en shows.

rotterdam-music-exportDeze tour werd mede gefinancierd vanuit Popunie Music Export Rotterdam.

Meer zoals dit

Pilplannen

Robbert MeijntjesIk merk dat ik steeds minder de deur uitga. Herrie in mijn hoofd, geld en de bijbehorende logistiek zijn de prominente factoren die me steeds meer belemmeren. Vooral concerten, de live shows waar ik zo verzot op ben, moeten het ontgelden. Want ik woon in een buitenwijk van Rotterdam. Rust versus reisplanners maken.

En het is vooral het laatste punt dat me belemmerd om pret te beleven. Ergens geraken is iedere keer een onderneming, welke begint en eindigt met het vervoer. Het openbaar vervoer, welteverstaan. Dat vervloekte OV van Rotterdam en Nederland waar wekelijks weer iets mis mee is, met name in deze periode van het jaar. Werkzaamheden, treinspringers, defecten, er is altijd wel iets. Wanneer ik dan eindelijk toch de moed bij elkaar heb geschraapt voor wat decibeltergend vertier, en het vervolgens waag om de deur uit te gaan, worden de kantjes van jolijt er snel afgeschraapt door de zoveelste melding van oponthoud. De Baroeg, WORM en Bar³ lopen hierdoor geregeld een extra bezoeker mis.

Dit terugkerende oponthoud, in diens oneindige bespottelijke variaties, gecombineerd met mijn toch al mentale energieniveau van een rottende avocado, maakt het er in de boven- en huiskamer van ondergetekende niet rooskleuriger op. Laat staan dat ik voor de verandering weer eens écht uitkijk naar een optreden buiten de stad. Zo een waarvoor ik maanden van tevoren al een ticket heb gescoord. En waarvan ik het belachelijk vind dat deze shows niet in Rotterdam worden geboekt, omdat wij als ‘wereldstad’ geen geschikt podium hebben.

Neem nu de band Blues Pills. Eerder dit jaar speelden ze in de Melkweg. Toen heb ik ze moeten missen. Want de zaal meldde, heel netjes van tevoren, dat de band in het buitenland in de file stond en dus later zou starten. Een ramp voor OV-afhankelijke mensen, wonende buiten de provincie van onze bovenburen. Mijn ticket verdween dus last-minute op Ticketswap.

Afgelopen maand deed de band opnieuw ons land aan, en wel in Tilburg. Als onderdeel van de tour van hun nieuwste plaat, en met twee geweldige supports in pacht. Een droompackage dus. Dit mocht ik niet missen. Gedurende de dag heb ik de social media kanalen van alle partijen nauwlettend beloerd. Alle signalen met betrekking tot het herhalen van het debacle eerder dit jaar te Amsterdam bleven onberoerd.

Anderhalf uur voor vertrek merkte mijn huidige vriendin op dat de NS (verrassing!) werkzaamheden verrichtte. Want wanneer doen zij dit niet? En uiteraard, om het nog leuker te maken, precies tussen plankgas-en-er-doorheen Breda, en de stad van bestemming, waardoor we een half uur langer onderweg zouden zijn. En dat betekende uiteraard: ook weer een half uur verlenging tijdens de terugreis. Ik slofte mezelf nukkig de metro in.

Was het dit uiteindelijk waard? Jawel. Want we zijn nog bij elkaar.

Een oplossing voor deze droefmakende routine zou zijn om naar het centrum te verhuizen. Dat scheelt de haast militair geplande strategieën om een laatste tram of metro te kunnen halen. Maar ik ken mezelf; na een werkdag lang tumult wil ik niets liever dan rust in mijn kop. En die vind ik niet met voorbijrazende auto’s rondom de Binnenweg, of met buren die je letterlijk kunt horen niesen in de haastig opgetrokken jaren ’40 woningen van Blijdorp. Nee, dat gaat hem niet worden. Misschien heeft er iemand een gouden tip voor een woning in een groene omgeving, waar ik mijn buren door de muren heen niet hoef te horen neuken of proesten en welke ook nog eens redelijk betaalbaar is. Vooral dat laatste belooft door de vastberadenheid van Schneider nog wat te gaan worden.

Een nog betere oplossing zou de nachtmetro zijn. Want Rotterdam is toch zo’n metropool met internationaal allure? Dat willen de hoge heren toch zo graag? Vooruitstrevend, vernieuwend, verwelkomend, al die reclameplaatjes met lachende gebleekte tanden. Zorg er dan eerst eens voor dat diens eigen bewoners ’s nachts niet het gevoel hebben zich in een fucking dorp te bevinden. Tevens leuk voor die toeristen, dan wordt ons modern nachtelijk OV mogelijk nog geroemd in internationale reisgidsen ook. Iedereen blij; de ambtenaren, de burgers, de toeristen, de EU, maar vooral ik.

Robbert Meijntjes

Rotterdammer Robbert Meijntjes (1986) heeft in 2012 Frontaal opgericht. Van een hecht clubje jonge schrijvers uitgegroeid tot een gesubsidieerd schrijverspodium met sinds 2015 iedere maand vijf jonge aanstormende schrijvers en één Grote Gast op het programma. Hiernaast is Robbert betrokken bij evenementen zoals Woordnacht en Kill Your Darlings en publiceerde in o.a. Trouw, Metro en Stadslog Rotterdam. Regelmatig draagt hij voor op podia als Woorden Worden Zinnen, Notes of a Dirty Old Man en Where The Wild Things Are. Momenteel werkt hij hard aan zijn debuutroman. Het einddoel: de kost kunnen verdienen met het full-time schrijven. Al is het maar in een donkere tweekamerflat, in een afgelegen hoek van de stad, net boven de vuilnisbakken. Foto: Purdey van Dijke