Recensie: The Dawn Brothers

Albumcover The Dawn BrothersStayin’ Out Late
lp / cd- / download-album
rock
V2 Records

Zo midden in het autotune-tijdperk lijkt waar muzikaal vakmanschap soms angstaanjagend ver te zoeken. Maar wie verder luistert dan wat 538 en SkyRadio het kuddedier voorschotelt, ontdekt dat er wel degelijk kwaliteit wordt geleverd.

In veel gevallen zelfs van Hollandse makelij, potjandorie. Een voorbeeld daarvan zijn Rotjeknors eigen Dawn Brothers die met debuutplaat Stayin’ Out Late een meesterwerk afleveren.

Duik even terug in de tijd en beeld jezelf al cruisend in je Chevy Suburban over Amerika’s machtige highways in. Terwijl John Fogerty je vanuit je speakers toeschreeuwt, verpulver je het asfalt en geef je menig mijl het nakijken.

Het almachtige gevoel waar menig ouwe lul van droomt en immer van zal blijven dromen, omdat deze is vastgeroest in zijn muffe burgerlijke leven.

Muf en burgerlijk zijn The Dawn Brothers alles behalve. Anno 2017 is het viertal er namelijk keihard mee bezig zich met haar bluesy swamp-rock een weg naar boven te werken.

Op de vraag of hier vandaag de dag nog een publiek voor is, heeft het onlangs stijf uitverkochte Rotown het antwoord. De band bracht hier debuutalbum Stayin’ Out Late officieel uit, met als gastmuzikanten niemand minder dan producers Pablo van de Poel en Mischa den Haring.

Het door hen geproduceerde album klinkt doorgaans smerig, bijvoorbeeld in titelsong Stayin’ Out Late. Een oorverdovend harde, maar onmisbare koebel trekt het nummer als een stoomlocomotief voort terwijl de luisteraar met Vampire getrakteerd wordt op de masseuses der klanken en hemelse koortjes.

Dat de band nagenoeg alles live inspeelde, getuigt van groot muzikaal kunnen. In The Hunter en Silver Spoon gaan gitaren ranzig over hun nek, terwijl in Moon Discovered meer op de heupen wordt gemikt. Het zit allemaal verrekte doordacht in elkaar en verveelt geen moment. Milk Truck is favoriet.

Stayin’ Out Late opereert strikt binnen het genre en spreekt duidelijk de doelgroep van liefhebbers aan. Daar is niets mis mee.

De groeiende behoefte aan livemuziek is er namelijk een die de band nu al perfect invult. En hoe sterk het album ook is, kom vooral eens van je luie stoel om deze jonge honden live aan het werk te zien. Zolang er meer overtuigende platen als deze worden gemaakt, is het goed vertoeven op onze aardkloot.

Volg The Dawn Brothers via Facebook of kijk op de website voor het laatste nieuws en shows!

Kees Braam

Gepubliceerd op 19 apr. 2017, 16:00. Tags: , , , , .