Uitgelicht: Songbird Festival met Rotterdams Songwriter Café: Frank Goverts

rdam songbirdDe Popunie is trots om de eerste editie van het Rotterdams Songwriter Café te mogen aankondigen dat plaats vindt op zaterdag 23 november in de Doelen tijdens het Songbird Festival. Vijf talentvolle Rotterdamse acts zullen zich tijdens dit gerenommeerde festival presenteren: Frank Goverts, Delouise, Wolf In Loveland, Dion Roman en Lula Bir. Vandaag lichten we uit: Frank Goverts.

Frank Goverts is een singer/songwriter uit Rotterdam. Het is voornamelijk pop, rock en folk wat de klok slaat in zijn wereld. Van ingetogen, intieme ‘zingende man met gitaar’ liedjes tot euforisch exploderende orkestrale harmonie-orgies. Hoe dan ook, de zoektocht naar het perfecte liedje is altijd de missie.

Zijn muziekstijl is het beste te omschrijven als een eigengemaakte combinatie van zijn grote inspiratiebronnen. Je hoort geschreeuw uit het huis waar Ryan Adams en Jeff Buckley wonen, terwijl de buren, Noel Gallagher en Thom Yorke, elkaar met gitaren te lijf gaan. Ondertussen hebben Evan Dando en Leonard Cohen hun kopje thee op en trekken hun bokshandschoenen aan.

Gewelddadige taferelen zijn in de teksten echter ver te zoeken. Liefde, observaties van het alledaagse leven, vriendschap, hoop en positief denken maken de dienst uit in zijn lyrics. Moeilijk wordt het niet, alleen maar leuk. SPELEN!




Het Songbird festival wilde iets doen met de vele getalenteerde singer/songwriters die er in Rotterdam rondlopen. Dus werd er contact gezocht met de Popunie en een programma samengesteld onder de noemer Rotterdams Songwriter Café. We hebben vijf acts van ongekende schoonheid geselecteerd die op zaterdagavond 23 november in de Eduard Flipse zaal van de Doelen een optreden geven.

Extra informatie
Datum: zaterdag 23 november
Locatie: De Doelen (Eduard Flipse zaal), Schouwburgplein 50, Rotterdam
Aanvang: 21:10 uur
Entree: Dagkaart: 42 euro (excl. servicekosten)

Voor meer informatie bezoek je de website van Songbird.

Live-verslag: Popronde Rotterdam 2013

popunie-poprondeDe Popronde is een interessant fenomeen. Het toont aan hoe het ook zou kunnen zijn. Kunde en arbeid in plaats van gemak en plat vermaak. Een heerlijke middag en avond voor de muziekliefhebber. En dat ben ik. Ik heb me vooral begeven op de Westersingel en Nieuwe Binnenweg waar in afwisselende locaties bands overal vertegenwoordigd waren. Op kort binnenlopen kun je geen recensie schrijven die telt, dus ik heb ingezoomd op twee acts: Christopher Green in De Riddert en Yorick van Norden in Café Stalles. 

Christopher Green is een singer/songwriter die, gesteund door een fantastische band, zijn vriendelijk ogende hoofd ver boven het overvolle maaiveld van de huidige singer/songwriter generatie uit durft te steken. Als je dan kiest voor folk, doe het dan ook goed. Geen meerstemmige zijige halfslappe popaftreksels met hoedjes en dwarsfluiten, maar gewoon raak en to the point. Dylan en The Band komen langs, naast tal van eigen creaties in het dampende bierlokaal waar Christopher Green met zijn Grolsch Endorsement meer dan prima op zijn plek is. Popronde-stijl opgekropt in een veel te klein hoekje is zijn muziek des te meer in your face, rauw en echt. De sound is goed en komt volledig tot zijn recht in het volgestampte café waar pakkende songs worden ingekleurd met smaakvolle ritme partijen en het knap gearrangeerde gitaarwerk van de gitarist. Vaak vol en hard, op de juiste momenten intiem en ingetogen. Duncan Idaho-zangeres Hanna Tollenaar zingt spontaan samen met Chris het prachtige Fold Me Up. Ondanks Pinkpop blijven Christopher Green en band trouw aan hun roots en dat blijkt vanavond de enige juiste keuze.

christger green

In Café Stalles staat een geïnteresseerde menigte gefascineerd naar het gelijkvloerse podium te kijken waar een kek-ogend gezelschap toffe muziek lijkt te maken. Yorick van Norden is de man waar het om draait en dat is te merken. Charisma gecombineerd met de looks, de moves, de stem en de songs. Dan zou je het ver moeten kunnen schoppen. Luchtige, maar goed overdachte beat pop die een groter podium verdient. Dave van Raven staat geïnteresseerd te kijken, dus wie ben ik om dat niet te doen. De band pakt je in, neemt je mee en als het voorbij is wil je nog een keer. Tof!

Jean Luc P.

Foto: Bart Notermans

Gezien: zaterdag 9 november, binnenstad, Rotterdam