Financieel

Zie hieronder welke artikelen de Popunie in de loop der tijd heeft verzameld over de financiële kant van muziek maken.

Verslag Meet The Pro sessie: Exit VAR, enter modelovereenkomst?

De fiscus schaft per 1 mei de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) af, een beslissing die zowel artiesten als anderen in de popsector raakt. Hierbij is er nog veel onduidelijkheid over de zgn. ‘modelovereenkomsten’ die de VAR gaan vervangen. Tijdens de afgelopen Meet The Pro sessie legde Dick Molenaar uit hoe muzikanten met de nieuwe wetgeving om kunnen gaan. Conclusie; geen stress, het wordt een stuk eenvoudiger!

» Lees verder

Vergoeding voor je naburig recht via Sena

Naast het verdienen van geld door de verkoop van jouw product (lees: muziek) via album sales, gages voor live optredens en de verkoop van merchandise, kun je ook nog een vergoeding krijgen via je auteurs- en naburig recht. Sena is hierbij de organisatie die vergoedingen voor jouw naburige rechten incasseert.

» Lees verder

Verslag Meet The Pro Sessie: Verdienmodellen!

Welke inkomstenbronnen heb je als muzikant en hoe kun je ervan rondkomen? Deze vragen stonden centraal bij Meet The Pro op 12 oktober 2015. Maaike Siegerist maakte weer een kort maar krachtig verslag, zodat je het nog eens rustig kunt nalezen. De volgende Meet The Pro is vanavond! Je kunt je nog opgeven via www.meetthepro.nl.

» Lees verder

CompaHero – Music Ventures; een nieuw initiatief voor talentrijke muzikanten

Er komt veel bij kijken om een carrière in muziek op te bouwen. Uiteraard zijn talent en doorzettingsvermogen de uitgangspunten, maar daarnaast zijn er ontzettend veel factoren die er invloed op hebben: optredens, publicitaire aandacht, geld, kennis, kansen, de spreekwoordelijke kruiwagens een dosis geluk en ‘op het juiste moment op de juiste plek zijn’. Onlangs ontmoetten we de gloednieuwe non-profit organisatie CompaHero-Music Ventures, die zich tot doel stelt om talenten verder te helpen in hun carrière met de kennis en financiën die zij tot hun beschikking hebben. Wij waren wel nieuwsgierig geworden en zijn het volgende te weten gekomen…

» Lees verder

Interview: Vincent Klinkenberg over Payleven

Ken je dat? Je bent net naar een concert van een toffe band geweest en hebt al je losse geld gespendeerd aan drankjes en dan kom je bij de merchandise stand en zie je allemaal gave merch hangen. Wat nu? Naar buiten lopen en een pinautomaat zoeken doe je niet snel, dus… zowel jij als de band eindigen met lege handen. Onnodig want er is ook Payleven! Hiermee kun je gewoon pinnen bij de merch stand en dezelfde dag nog met het shirt van je favoriete band lopen. Te gek toch? Jij blij… band blij!

» Lees verder

Music United weblog: waarom je niet lid moet worden van Stemra

Op zijn weblog Music United legt Martijn Crama uit waarom het niet altijd zinvol is om lid te worden van Stemra. Het kost je vaak meer geld dan dat het oplevert!

» Lees verder

Als DIY-band muziek verkopen onder extern label

Hoe kun je als DIY-band je muziek online verkopen? Je kunt dat doen via je eigen website, via webwinkels als de iTunes Store en Amazon en via sites als Bandcamp. Streamingsites als Spotify en Deezer blijven buiten dit verhaal omdat de muziek daar niet ‘verkocht’ wordt. Voor DIY-bands zijn deze sites promotioneel wel interessant, maar geld in het laatje zullen ze meestal niet opbrengen…

» Lees verder

Inkomsten via videoclip-vertoning en de ISRC-code

We hebben als band een videoclip bij een eigen song gemaakt. Deze hebben we op YouTube gezet. Een muziekzender wil de clip graag uitzenden. Wat moeten we regelen om hiervoor geld te ontvangen en hoe zit dat met de ISRC code (International Standard Recording Code)?…

» Lees verder

Kan ik mijn Buma-vergoeding zelf innen?

Kun je als band je eigen ‘Buma-vergoeding in rekening brengen bij een organisator? En wat zijn daar de voor- en nadelen van? Buma heeft overeenkomsten met organisatoren van optredens zoals podia en festivals. Zij betalen een vast bedrag per jaar aan Buma. Buma betaalt, na aftrek van een fee, dan weer de betrokken componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers die zijn aangesloten bij Buma of een buitenlandse zusterorganisatie. Dat laatste is belangrijk voor het beantwoorden van de vraag…

» Lees verder

Platendeal en contracten, waar moet je op letten?

Vraag: Een studio heeft me aangeboden mijn muziek, zelf gecomponeerd, op te nemen en eventueel uit te brengen. Ze zouden me een contract voorleggen, maar tot nu toe heb ik nog niets gezien. Waar moet ik op letten?

» Lees verder

Digitale exploitatie

Hoe kun je jouw opnamen digitaal exploiteren? Op internet zijn inmiddels zeer veel webwinkels aanwezig waar je muziek digitaal kunt verkopen. De belangrijkste op het moment zijn de iTunes winkels. Deze nemen inmiddels, wereldwijd, ongeveer 75% van alle betaalde downloads van muziek voor hun rekening. Ze zijn duidelijk de marktleider. Maar hoe krijg je jouw muziek in zo’n webwinkel’?

» Lees verder

Belasting in het buitenland

Hoe zit dat met belastingen als je gaat touren in het buitenland? Dat is een heel boekhoudkundig gepuzzel. Het begint al met het feit dat er per land verschillende belastingregels zijn voor buitenlands artiesten. Zo zal er in de meeste landen belasting worden ingehouden van je bruto gage. Je mag dan de kosten dus niet aftrekken…

» Lees verder

Sponsoring bij eigen beheer

Wat zijn de mogelijkheden van sponsoring als je in eigen beheer cd’s uitbrengt? Sponsoring valt in zekere zin binnen verkoop vooraf. Dit is vanzelfsprekend de ideale vorm van verkoop: hoe meer cd’s je al voordat je aan de productie begint (of voordat de cd geperst wordt) aan de man weet te brengen, hoe kleiner de financiële risico’s die het maken van de eigenbeheer-cd met zich mee zal brengen…

» Lees verder

Inkomsten en belasting

Je wordt bekend en doet ineens erg veel optredens tegen een steeds hoger gage. Hoe moet je de (forse) opbrengst van de liveshows en de verkoop van cd’’s en merchandise opgeven aan de fiscus? Hoe wordt het belast? Hoe werkt dit als het inkomsten van een buitenlandse tournee betreft?

» Lees verder

De gageverklaring

De gageverklaring is een formulier dat iedere keer gebruikt moet worden als je als niet-zelfstandig artiest wordt ingehuurd. Het is een formulier welke de belastingdienst verplicht heeft gesteld zodat ze kunnen zien wie wanneer hoeveel geld heeft ontvangen en welk bedrag daarvan verloond dient te worden.

» Lees verder