Juridisch

Op zoek naar een antwoord op een juridische vraag over muziek? Grote kans dat je het hieronder vindt.

Vergoeding voor je naburig recht via Sena

Naast het verdienen van geld door de verkoop van jouw product (lees: muziek) via album sales, gages voor live optredens en de verkoop van merchandise, kun je ook nog een vergoeding krijgen via je auteurs- en naburig recht. Sena is hierbij de organisatie die vergoedingen voor jouw naburige rechten incasseert.

» Lees verder

Verslag Meet The Pro sessie: Buma/Stemra, Sena en Norma

Hoe werken auteursrecht en naburig recht, en wat kunnen Buma/Stemra, Norma en Sena voor je betekenen? Tijdens de Meet The Pro sessie van 9 december 2015 legde host Martijn Crama deze en andere vragen voor aan een panel van experts.

» Lees verder

De auteurswet en de wet op naburige rechten

Naast het verdienen van geld door de verkoop van jouw product (lees: muziek) door album sales, gages voor live optredens en de verkoop van merchandise, kun je ook nog een vergoeding krijgen via je auteurs- en naburig recht.

» Lees verder

Bassist is uit de band gestapt, wat nu?

Laatst is de bassist uit de band gestapt. Hij heeft meegespeeld op onze laatste eigen beheer cd. We hebben niets afgesproken over de verdeling van de inkomsten omdat we al blij zijn als we uit de kosten komen. Nu wil de bassist opeens geld zien. Wat moeten we nu doen en hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen?

» Lees verder

Verzekeringen voor muzikanten en instrumenten

NOVEMBER 2011 – Vraag: welke verzekeringen zijn er voor muzikanten en instrumenten? En hoe werkt het met verzekeringen bij touren in het buitenland?

Antwoord: op maat gemaakte verzekeringen voor muzikanten zijn niet bij de gangbare verzekeraars te vinden. Gespecialiseerde verzekeringen vind je voornamelijk bij de vakbonden en vakorganisaties voor musici. Je moet dan denken aan verzekeringen voor instrumenten, bedrijfs W.A., zakelijke reizen, arbeidsongeschiktheid en de wat exotischer varianten waarbij je je stem of handen kunt verzekeren. Vooral verzekeringen op het gebied […]

» Lees verder

Muziek uitbrengen op USB-stick

SEPTEMBER 2011 – Vraag: Is een usb-stick een geschikt medium om muziek op uit te brengen?

Antwoord: Jazeker!

Hans Dulfer doet dat zelf al jaren en verkoopt ze bij optredens. Universal heeft in 2007 geprobeerd de bijna ‘drooggevallen’ singleverkoop weer nieuw leven in te blazen door een single van Keane op usb-stick uit te brengen. Het bleek echter geen opvolger voor de single te zijn. Toch heeft een usb-stick vele voordelen ten opzichte van een cd, juist voor eigen beheer-artiesten.

[…]

» Lees verder

Muziekuitgave-contracten

Onder meer naar aanleiding van de berichtgeving in de Volkskrant over muziekuitgevers en wurgcontracten, ontving de Popunie diverse vragen over muziekuitgave-contracten. Waarop moet je letten bij het sluiten van platendeals? Wij vroegen het aan de Ntb, dé vakbond voor musici, producers en dj’s.

» Lees verder

Aansluiten bij Sena Producenten, hoe zit dat en hoe moet dat?

Vraag: Ik heb een cd opgenomen in mijn home studio. Tot mijn grote blijdschap krijg ik radio airplay. Nu heb ik gehoord van de radiomensen dat ik me bij Sena Producenten moet aansluiten. Hoe zit dat en hoe moet dat?

» Lees verder

Samples in muziek

Vraag: Hoe zit het met het gebruik van samples in muziek? Als je gebruik wilt maken van soundsamples in je opnames, dan is het belangrijk te kijken of er rechten op die samples rusten of niet. Er zijn bij soundsamples twee soorten rechten aan de orde: de één is het auteursrecht, de rechten van de componist(en) en de tekstschrijver(s), de tweede is het naburig recht.

» Lees verder

Leg je auteursrecht eenvoudig vast in het i-Depot

Vraag: Ik heb een aantal nummers geschreven en opgenomen. Nu wil ik de rechten goed vastgelegd hebben. Hoe doe ik dat?

In Nederland ontstaat het auteursrecht op een muzikaal werk op het moment van schepping, mits het werk origineel is. In het geval van een conflict moet je echter kunnen aantonen dat jij de componist bent. Je moet de rechter bewijzen dat jij als eerste over het werk beschikte. Het vastleggen van het auteursrecht (tekst en compositie) op je werken […]

» Lees verder

Nieuwe anti-spamwetgeving

Hoe zit het met de nieuwe anti-spamwetgeving? Mag ik als muzikant nog steeds een maandelijkse nieuwsbrief naar mijn mailbestand sturen?

Een goede vraag, temeer omdat de boetes die de OPTA (toezichthouder post en telecommunicatie) kan opleggen niet mals zijn: tot 10% van de omzet of maximaal € 450.000. In dit artikel wordt daarom alles duidelijk op een rijtje gezet.

Vanaf 1 juli 2009 was het al verboden om particulieren te spammen. Vanaf 1 oktober 2009 mag er ook niet meer […]

» Lees verder

Portretrecht

Als je het podium opgaat, zul je in de meeste gevallen foto’s van de band nodig hebben om te gebruiken op internet, in folders, artwork, etc. In dit artikel aflevering een korte uitleg over auteursrecht en portretrecht.

» Lees verder

Platendeal en contracten, waar moet je op letten?

Vraag: Een studio heeft me aangeboden mijn muziek, zelf gecomponeerd, op te nemen en eventueel uit te brengen. Ze zouden me een contract voorleggen, maar tot nu toe heb ik nog niets gezien. Waar moet ik op letten?

» Lees verder

Belasting in het buitenland

Hoe zit dat met belastingen als je gaat touren in het buitenland? Dat is een heel boekhoudkundig gepuzzel. Het begint al met het feit dat er per land verschillende belastingregels zijn voor buitenlands artiesten. Zo zal er in de meeste landen belasting worden ingehouden van je bruto gage. Je mag dan de kosten dus niet aftrekken…

» Lees verder

Wat houdt plagiaat in?

Vraag: Iemand heeft een liedje van mij gebruikt, daarop een nieuwe tekst gemaakt, het opnieuw opgenomen en het onder een andere titel uitgebracht op cd. Daarbij heeft hij alleen zichzelf vermeld als componist. Mijn eigen liedje is al vier jaar geleden uitgebracht op cd, dus ik kan bewijzen dat ik de componist ben. Wat is wijsheid in deze?

» Lees verder

Hoe leg ik de rechten op mijn nummers vast?

Vraag: Ik heb een aantal nummers geschreven en opgenomen. Nu wil ik de rechten goed vastgelegd hebben. Hoe doe ik dat?

» Lees verder

Muziek op websites plaatsen, mag dat zomaar?

Stel, je wilt muziek van andere artiesten op je website plaatsen om je vrienden ook kennis te laten maken met deze te gekke artiest. Mag dat zomaar? Met welke rechten krijg je te maken? En wat als iemand dat met jouw muziek doet?

» Lees verder